Previziunea Pietei Valutare, Forex: Principiul Undelor Elliott


Ralph Nelson Elliott

Dezvoltata de catre Ralph Nelson Elliott in anii 1930, Teoria Undelor este o unealta foarte populara folosita in analiza tehnica ce permite brokerilor sa prevada tendinta evolutiei pietei valutare, sau oricare alta piata, cum ar fi de exemplu piata de actiuni.

Teoria Undelor a lui Elliott porneste de la forma specifica a evolutiei pietei valutare sub forma a trei forme de unda pe trendul principal, urmate de trei unde pe cel opus celui principal, care pot fi prevazute luand in considerare psihologia maselor.

Interpretarea Undelor Elliott

Dupa cum spune Ralph Elliott, preturile perechilor de valute tranzactionate evolueaza in valuri, cinci valuri impulsive si trei corective (o miscare „5-3”). Valurile Impulsive dau directia principala a evolutiei pietei, iar cele corectoare sunt in sens invers acesteia:

Undele Impulsive si Corectoare*

Pentru a intelege pe deplin Teoria Undelor a lui Elliot, este important sa intelegem rationamentul psihologic al fiecareia din aceste unde, deoarece zig-zag-ul preturilor reprezinta variatia optimismului si pesimismului investitorului.

De exemplu, pe o piata aflata in crestere:

Unda 1 (Impulsiva): unda mica crescatoare, intr-o usoara presiune a cererii(‘Bull Move’) – In Unda 1, preturile cresc deoarece un numar relativ mic de participanti cumpara perechea valutara tranzactionata, din motive fundamentale sau tehnice (adica speculatii), impingand pretul in sus.

Unda 2 (Corectoare): unda mica descrescatoare, intr-o presiune a ofertei (‘Bear Move’) – Dupa o crestere semnificativa, investitorii pot primi semnale fundamentale sau tehnice ca valuta a fost supracumparata. Intr-un astfel de moment, Unda 2 creste cand cei care initial au cumparat decid sa profite in timp ce noii veniti initiaaza pozitii pe termen scurt. Pretul porneste in cealalta directie, dar in general nu trece de pozitia initiala minima care a atras initial cumparatorii la momentul Undei 1.

Unda 3 (Impulsiva): unda mica crescatoare, intr-o presiune a cererii(‘Bull Move’) – Adesea cea mai lunga dintre cele cinci, Unda 3 reprezinta un elan sustinut, cand un numar mare de investitori au fost mobilizati de Unda 2 spre a cumpara. Cu un numar mai mare de cumparatori, marja de siguranta creste, pretul extinzandu-se deasupra maximului format initial de Unda 1. In acest moment pragul de rezistenta devine unul de suport.

Unda 4 (Corectoare): unda mica descrescatoare, , intr-o presiune a ofertei (‘Bear Move’)– La Unda 4, cumparatorii incep sa oboseasca (adica raman fara bani/optimism) si din nou profita de semnalele de supracumparare. In general, inca mai exista pe piata un numar destul de mare de cumparatori, astfel incat aici scaderea este relativ redusa.

Unda 5 (Impulsiva): unda mica crescatoare, intr-o presiune a cererii(‘Bull Move’) – Unda 5 reprezinta miscarea finala din secventa evolutiva in observatie. In acest moment cumparatorii sunt toti motivati de lacomie mai degraba decat de justificari fundamentale sau tehnice, sa cumpere si licitreaza aiurea preturi mai mari. Normal ca pretul atinge un maxim inainte de a incepe miscarea de corectie in sens invers. Maximul Undei 5 adesea coincide cu o divergenta in indicele de stabilitate relativa (RSI-relative strength index).

Acest aspect include Unda de Corecti care urmeaza Undei Elliott de baza:

A-B-C Unde Corectoare de baza*

Unda A: Corectarea iuresului – Initial Unda A poate parea unda de corectie a iuresului firesc. Totusi, daca se imparte in cinci unde subiacente, indica aparitia unui nou trend.

Unda B: Corectia de tip Bear a pietei (presiunea ofertei) – Unda B tinde sa dea ursilor (Bears) o oportunitate de a vinde cand ceilalti obtin profit din tranzactiile pe termen scurt sau ies din pozitiile pe termen lung.

Unda C: Confirma sfarsitul iuresului – Unda C este ultima unda a ciclului. In acest moment, Unda 3 in mod normal traverseaza zone cheie, pragul de suport si majoritatea studiilor tehnice confirma ca runda a luat sfarsit.

Minimizarea Erorilor de prognoza folosind Undele Elliott*

Deoarece pot exista forme diferite de unda intr-un interval dat de timp, crescand astfel riscul de eroare al prognozei, comerciantii vor trebui sa urmeze anumite reguli pentru a reduce acest risc. Dintre care cea mai importanta este de a urma acest principiu: “trendul este aliatul tau.”

Adica e mult mai prudent sa cauti oportunitati de vanzare in variatii mici cand trendul este descendent si de a cumpara cand trendul este crescator. Mai multe reguli pot fi utilizate insa pentru a determina nivelul in care sa plaseze ordinul de stop-loss (opreste pierderile) sau de retragere din piata.

Rapoartele Fibonacci sunt o cale utila de identificare a posibilelor varfuri sau minime ale ciclului variatiilor. Adesea s-a intalnit situatia in care Unda 2 se intoarce pana la 38% din Unda 1. Intoarceri de 50% si 61.8% sunt deasemenea destul de frecvente.

Aici este un exemplu al cresterii celor cinci unde in cazul GBP/USD:

*Prin amabilitatea lui Kathy Lien, Strateg Sef la DailyFX 

Descarca documentul in engleza. Vezi si intrebari si raspunsuri.

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. ps spune:

    de ce nu editezi postul?

  2. adacian spune:

    pentru ca nu l-am vazut… word asa umple codul de frunze 🙂

    multumesc de atentionare.

    have a good one!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s