Scurta istorie a tracilor dunareni

Pun cateva link-uri catre resurse de dacologie, majoritatea in jurul unor artefacte foarte (incredibil de) vechi descoperite pe teritoriul Romaniei, cu discutii si referinte, ca de obicei. Aici puteti vedea Sarmisegetuza pe site-ul Dacia.org. Celelalte filme mai sunt accesibile numai direct pe youtube alaturi de alte scurte documentare.

Dacia.ro pentru a afla despre congresele internationale de dacologie si carti mai rare tiparite in lume pe aceasta tema. Deasemenea, despre extinderea magariei artefactelor vechi de mii de ani de la Institutul de Arheologie din Bucuresti, placutele de plumb dacice care au disparut treptat din depozit fara macar sa aiba un numar de inregistrare individual.

Scurta istorie a dacilor dunareni si de la Marea Neagra

Marea Neagra e … albastră. Este prea puţin cunoscut faptul că numele ei, Kara-I-Deniz, în turcă şi Marea Neagră, în română, este relativ nou. A intrat în circulaţie prin anul 1860. Însă, prima denumire a mării a fost „Pontos Axeinos”. În greacă înseamnă marea cea întunecată sau sumbră şi probabil provine din iraniană. Nu se ştie sigur cum s-a tranformat acest nume în „Pontus Euxinus”, marea cea primitoare, aşa cum apare frecvent în textele scriitorilor greci şi latini, între 700 î.Hr.-500 d.Hr. De-atunci, de mii de ani, istoria Mării Negre s-a scris din influenţe asiatice şi europene, cu imperii care s-au născut şi au decăzut în jurul ei.

Pontos Axeinos – gr. locul neprimitor, instrainat

Pontus Euxinus – marea primitoare – pai cum sa nu fie daca a fost primul avampost al emigratiei castei ksatriya? doar nu s-ar fi asezat intr-un loc rau. pot specula ca romanii, urmasi ai razboinicilor ajunsi in peninsula italica au reciclat numele, d.p.d.v. lingvistic, respectand ideea de origine. pe de alta parte in istoria Romei nu apare picior de indian si nici cercei parca nu aveau ca dacii. totusi, sa fi fost asa destepti copiii lupoaicei incat sa scorneasca strategii de lupta demne de Sun Tzu si descrise in Upanishade? Ei.. speculatii…

Nu acelasi lucru se poate spune despre daci, de la care avem artefacte datand cca 5500ani i.Cr., avand respectiv o vechime de cca 8450 ani, artefacte pe care sunt incizate.. fara nici o urma de indoiala, meridiane si puncte energetice, similar MTC de astazi. Pentru comparatie, scrierea sumeriana dateaza din jurul mil 2 i.Cr.

SCRIEREA DE LA TURDAS, CEA MAI VECHE SCRIERE DIN LUME

Marija Gimbutas

Cele mai vechi descoperiri ale unor obiecte purtind semne de scriere au fost facute cu mai mult de un secol in urma, la Turdas, un sit apartinind fazei timpurii Vinca din Transilvania.

New archaeological data regarding Tartaria tablets and writings, by Gheorghe Lazarovici and Marco Melini.

Aici gasiti pagina lui Marco Melini care s-a specializat in studiul artefactelor. Gasiti fotografii ale artefactelor si analiza comparativa a semnelor cu semne similare din limbile care s-au perindat pe teritoriul tracic.

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. cioanca fanel spune:

    Faceţi multe confuzii,dureroase,explicabile d.p.d.v.al superficialităţii care vă şi face să scrieţi un articol.Lăsând la o parte Arta războiului celebrului gălbejit ,îl puneţi în context cu Upanashidele…de ce nu şi cu Vedele sau Epopeea lui Ghilgamesh?Da, urmaşii Lupoaicei au scris,şi nu critic, despre ,poate cea mai mare bătălie a antic.,de la Canae şi poate ştiţi cu cine,deşi au fost învinşi-ex.de tactică magistră,fără a umbla la manualul mâncătorului de orez.Ruşinos comentariul,sau ce o fi el,cu multe erori,dar este scuzabil:Mulţi văd,puţin cunosc.Servus!

  2. Ioan Albu spune:

    Ar trebui să scrieți poezii sau balade,dați frîu liber imaginației..eu unul mă simt oarecum jignit: dacii au supraviețuit ultimei glaciațiuni,deci dați înapoi pînă la 13000 de ani..și să nu uităm sumero-maghiarii,frații noștri :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s